1111111111

οοοοοοο

My Favorite Sayings:

"Αν πέσεις, λίγοι θα σου απλώσουν το χέρι να σηκωθείς. Αν ανέβεις ψηλά, πολλοί θα απλώσουν το πόδι να σκοντάψεις" αλλά "Πάντα αυτός που χλευάζουμε μας προσπερνά στην αρχή, όμως μας περιμένει υπομονετικά σε κάποια στροφή της ζωής μας..."

''Αν κάποιος με ξεγελάσει μια φορά, πρέπει να ντρέπεται. Αν με ξεγελάσει δυο φορές, πρέπει να ντρέπομαι εγώ''

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΠΑΣΧΑ 2019

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Κατ. Κρατ. Μαλανδρίνου, "Το Τέρμα του Θεού"


Το Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου βρίσκεται στο χωριό Μαλανδρίνο του νομού Φωκίδας που βρίσκεται χτισμένο στους δυτικούς πρόποδες του όρους Γκιώνας και σε υψόμετρο 580-590 μέτρων από τη θαλάσσια επιφάνεια.
Το Κατάστημα Κράτησης είναι σε τέτοιο σημείο που οι εκεί συνάδελφοι το λένε “αετοφωλιά” ή όπως έλεγα εγώ στα δύο χρόνια που εργάστηκα εκεί “Το Τέρμα του Θεού”.
Ώρες ώρες βλέπεις τα σύννεφα στα βουνά που περιβάλουν το Κατάστημα τόσο κοντά σου που νομίζεις ότι θα τα αγγίξεις.




Είναι το πρώτο Σωφρονιστικό Κατάστημα από τα νέα που κατασκευάστηκαν, το πρώτο “πείραμα” που βοήθησε ώστε στα επόμενα νέα Καταστήματα να μην γίνουν ή καλύτερα θα πω να γίνουν όσον το δυνατό λιγότερα κατασκευαστικά λάθη και υπερβολές.
Ένα Κατάστημα χωρητικότητας περίπου 500 κρατουμένων που έχει περάσει από 40 κύματα και μεγάλες φουρτούνες με σοβαρές στάσεις, εξεγέρσεις με ομηρίες συναδέλφων και αποκορύφωμα τον φρικτό θάνατο του συνάδελφου από κρατούμενο χωρίς την παραμικρή αφορμή ή αιτία.
Η τωρινή Διεύθυνση έχει καταβάλει υπερπροσπάθεια ώστε να λειτουργεί η Φυλακή με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα λειτουργικά και να κάνει πιο ανθρώπινη την διαβίωση των κρατουμένων αλλά και την εργασιακή διαβίωση των υπαλλήλων.
Κάθε πρόγραμμα επανένταξης, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ή οτιδήποτε άλλο θα βοηθούσε ώστε να βγει το θετικό πρόσωπο, η άλλη πλευρά του χαρακτήρα των κρατουμένων με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης, στο Κατ. Κράτ. Μαλανδρίνου θα το βρεις.
Δημιούργησε το “παιδικό επισκεπτήριο” από τον Ιούλιο του 2017 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο υπάρχουν παιχνίδια και βιβλία κι εκεί οι κρατούμενοι μπορούν να δουν τα παιδιά τους και τα παιδιά των κρατουμένων να μην αντικρίζουν την ψυχρή πραγματικότητα της φυλακής.
Το γήπεδο που υπάρχει στο Κατάστημα με πρωτοβουλίες που έγιναν δεν έμεινε διακοσμητικό και φιλοξένησε την ποδοσφαιρική ομάδα παλαιμάχων του ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ και ποδοσφαιριστές του ΑΜΦΙΣΑΙΚΟΥ 2006 όπου έγιναν αγώνες με την ομάδα των κρατουμένων όπως και με το πρόγραμμα “Άθληση για όλους” δόθηκε η δυνατότητα σε 180 κρατούμενους να αθλούνται τμηματικά με γυμναστή σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα.


Για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων από τον Νοέμβρη του 2017 έως και σήμερα λειτουργεί Εργαστήριο Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής και μάλιστα έργα των κρατουμένων έχουν μπει σε Πανελλήνιες Εκθέσεις Κεραμικής.


 
Με την συμβολή, βοήθεια και καθοδήγηση των ηθοποιών Γιώργου Δάμπαση και Φοίβου Μαρκιανού με πρωταγωνιστές κρατούμενους μετά από πολύωρες και πολυήμερες πρόβες, παρουσίασαν το έργο “Οι Αριθμημένοι” παρουσία προϊσταμένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παραγόντων της τοπικής και ευρύτερης περιοχής αλλά και κρατουμένων.
Όλοι μας είδαμε μετά το αρχικό τρακ που είχαν όπως είπε και ο ηθοποιός κ. Δάμπασης ότι καθένας τους μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη ομάδα βρίσκει τον χώρο του ώστε να πάρει μια βαθύτερη ανάσα, βγάζοντας την καλύτερη του εικόνα αφήνοντας πίσω του την σκιά του κακού του εαυτού.



 
Θα μου πείτε όλα αυτά μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μέσα στις Φυλακές?
Μπορούν όλα αυτά να σταματήσουν την εικόνα που έχει ο κρατούμενος για τον φύλακα που στην ουσία βλέπει τον συνάδελφο ως αυτόν που του στερεί την ελευθερία?
Θα πω πως όχι αλλά όλα αυτά συμβάλουν ώστε να απασχοληθεί δημιουργικά ο κρατούμενος και να δει ότι δεν είναι ξεχασμένος ολοκληρωτικά από το κράτος όταν περάσει την σιδερένια πύλη της Φυλακής.
Όλα αυτά και άλλα πολλά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την συμβολή των υπαλλήλων και συναδέλφων μου γιατί όταν έχεις να κάνεις με μεγάλο αριθμό κρατουμένων σε ένα χώρο οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα όταν στο χώρο αυτό υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Φυλακή και ήρθαν εθελοντικά να διδάξουν και να προσφέρουν γνώση .
Όλα αυτά δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν υπάρχει αυτή η “Αλυσίδα” η συναδελφική, χωρίς μικρότητες, προσωπικές φιλοδοξίες σε βάρος άλλων συναδέλφων και έντονες διαφωνίες χωρίς διάλογο.
Όλοι μέσα σε αυτόν τον ιδιαίτερο και με πολλούς κινδύνους χώρο εργασίας μας, πρέπει να φροντίζουμε αυτή η “Αλυσίδα” η εργασιακή μεταξύ της Διεύθυνσης, των γραφείων, του Αρχιφύλακα, των Υπαρχιφυλάκων και του προσωπικού να είναι ενωμένη γιατί αν σπάσει οι συνέπειες μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες και να κινδυνέψει όλο αυτό το οικοδόμημα σε βάρος όλων μας.
Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθούν να γεννιούνται, το θέμα είναι να υπάρχει θέληση για διάλογο και διάθεση ώστε να περιοριστούν.  


 
Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνάδελφους του Μαλανδρίνου και την Διεύθυνση για την συνεργασία μας αυτά τα δύο χρόνια και πιστεύω ότι ήμουν δίπλα τους σε κάθε δυσκολία που μας παρουσιάστηκε.


 
Τους Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και τους εύχομαι να έχουν βάρδιες με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα!!!!!





Υ.Γ1 Αυτά τα έγραψα γιατί βαρέθηκα να διαβάζω μόνο όσα στραβά και αρνητικά γίνονται στις Φυλακές και όσα θετικά απλά να τα διαβάζουμε μόνο επιγραμματικά ή καθόλου γιατί τα θετικά δεν “πουλάνε”....

Υ.Γ2 Το τι βιώνει ο εργαζόμενος μέσα στις Φυλακές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά μπορεί να το καταλάβει μόνο ο ... Φύλακας και η οικογένεια του και κανένας άλλος.
Για τους άλλους είμαστε ο”τελευταίος τροχός της αμάξης”....

Α.Κ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

my Banner

Η δημιουργία του ιστολογίου αυτού είναι ανεξάρτητο από κομματικές γραμμές και προσταγές με λόγο και αντίλογο που σκοπό έχει την ενημέρωση σε ότι αφορά το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας καθώς και συμβάντων γενικά στα καταστήματα κράτησης.

Οι κοινωνικοπολιτικές τοποθετήσεις μπορούν επίσης ελεύθερα να αναρτώνται χωρίς απαραίτητα να υιοθετούνται καθώς εκφράζουν αυτόν που υπογράφει τα άρθρα.

(10/1/2011)

Προσπάθεια εισαγωγής κινητών