1111111111

οοοοοοο

My Favorite Sayings:

"Αν πέσεις, λίγοι θα σου απλώσουν το χέρι να σηκωθείς. Αν ανέβεις ψηλά, πολλοί θα απλώσουν το πόδι να σκοντάψεις" αλλά "Πάντα αυτός που χλευάζουμε μας προσπερνά στην αρχή, όμως μας περιμένει υπομονετικά σε κάποια στροφή της ζωής μας..."

''Αν κάποιος με ξεγελάσει μια φορά, πρέπει να ντρέπεται. Αν με ξεγελάσει δυο φορές, πρέπει να ντρέπομαι εγώ''

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΠΑΣΧΑ 2019

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Προτάσεις για την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης


Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Υ.Κέρκυρας             Κέρκυρα 28-1-2012
      Κωστελέτος Αντώνης
                                                                             ΠΡΟΣ:
                                                                             ΟΣΥΕ

Προτάσεις για την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης

 Η κατάσταση που επικρατεί στα Καταστήματα Κράτησης λόγω των υπεράριθμων κρατουμένων τείνει να πάρει (που έχει ήδη πάρει) ανησυχητικές διαστάσεις.
 Το ότι σήμερα κρατούνται πάνω από 12000 κρατούμενοι σε Καταστήματα χωρητικότητας 8 με 9000 θέσεων τα λέει όλα.
 Έχουμε δηλαδή στην ουσία ένα στοίβαγμα των κρατουμένων σε κελιά, θαλάμους, διαδρόμους ακόμα και σε πειθαρχία και αναρρωτήρια.
 Παράδειγμα το Κατάστημα Κέρκυρας που με μία ακτίνα λιγότερη (εκτελούνται έργα) και κελιά των 2 κρατουμένων αρκετές φορές έχει ξεπεράσει τους 260 ενώ αυτή την στιγμή η δύναμη δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τους 200.
 Άρα υποχρεωνόμαστε να βάζουμε στα κελιά και 3ο άτομο στο δάπεδο, καθώς και να κρατούνται στον ειδικό χώρο κράτησης αλλά και στο αναρρωτήριο.
 Αν συνυπολογίσουμε ότι  κρατάμε κρατούμενους «δύστροπους» δεν θέλει και πολύ να αρχίσει ο «χορός», καταλαβαίνετε τι εννοώ.
 Ο «χορός» αυτός μπορεί να γίνει η σπίθα των κρατουμένων και η δικαιολογία τους για άλλες διεκδικήσεις τους, άλλωστε κάτι αντίστοιχο το έχουμε ζήσει στο παρελθόν.
 Στην τελική που όρεξη για «χορούς», το λέει και η παροιμία «νηστικό (800-1000 ευρώ μισθό) αρκούδι (φύλακας) δεν χορεύει».
 Στο Κατάστημα μας τα έργα που έχουν γίνει έχουν βελτιώσει στο μέγιστο την σωστή διαβίωση των κρατουμένων και για να γίνει αυτό δώσαμε αγώνα και επιθυμούμε να τα διατηρήσουμε μιας και συν τοις άλλοις έχει δαπανηθεί ένας πακτωλός χρημάτων.
 Άρα ένας λόγος παραπάνω να προσπαθούμε να «σβήνουμε τις φωτιές εν τη γενέσει τους».
 Μία από τις δύσκολες «φωτιές» που επανειλημμένα έχουμε αντιμετωπίσει είναι όταν υποχρεωνόμαστε να βάλουμε κρατούμενους τρίτους σε κελιά στο δάπεδο.
 Η μάχη με τους κρατούμενους είναι άνιση γιατί απλά έχουν δίκιο και οι μέχρι τώρα δικαιολογίες μας κάνουν την κατάσταση να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.
 Κουτσά στραβά τα έχουμε καταφέρει και οι όποιες ανωμαλίες παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν έστω και με δυσκολία.
 Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ζητηθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία των Καταστημάτων να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το θέμα της αποσυμφόρησης και να εκθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να μελετηθούν από την Ομοσπονδία μας.
 Εκτός και αν πιστεύουμε ότι θα γίνει αποσυμφόρηση με το Νομοσχέδιο που προσπαθούν να περάσουν στην Βουλή.
 Στην τελική του έκδοση το Νομοσχέδιο με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων θα τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που η αποσυμφόρηση δεν θα είναι η αναμενόμενη.  
 Βάση της τελευταίας τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι, άρα θα έχουν περίπου 10500 κρατούμενους τα καταστήματα.
 Λύθηκε το πρόβλημα μας; ΟΧΙ ξανά θα έχουμε περίπου άλλους 1500 πλεόνασμα – υπεράριθμους και αν δούμε σήμερα την εισροή ατόμων που έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις, αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση της εγκληματικότητας και λόγω της δυσμενής οικονομικής κατάστασης, σε μικρό χρονικό διάστημα θα είμαστε χειρότερα από ότι σήμερα.

 Άρα θα πρέπει η Ομοσπονδία μας:

1) Να πιέσει για έκτακτες προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν τα νέα καταστήματα διαφορετικά δεν βλέπω να λειτουργούν όπως πρέπει.
 Αν ξεπαγώσουμε βέβαια τις προσλήψεις ας ελπίσουμε να θέλουν να δουλέψουν κάποιοι σε μία τέτοια εργασία με εναρκτήριο μισθό 600-700 ευρώ.

2) Ακούμε συνέχεια στα συνέδρια μας από τους συναδέλφους των Αγροτικών Καταστημάτων ότι οι Αγροτικές Φυλακές υπολειτουργούν λόγω του ότι οι κρατούμενοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν και ότι είναι άδειες.
 Ας ζητήσουμε από το Υπουργείο να προωθηθούν στις Αγροτικές Φυλακές  οι κρατούμενοι των Καταστημάτων που παίρνουν τουλάχιστον άδειες κα η εν γένει παρουσία τους είναι καλή.

3) Ένα ακόμα θέμα που η ομοσπονδία μας πρέπει να επιμείνει είναι η σωστή και ολοκληρωτική λειτουργία του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελεώνα.
 Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να υπολειτουργεί, να έχει ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και γενικά να μην επιτελεί πλήρως τον σκοπό της λειτουργίας του.
 Θα μπορούσε να δώσεις λύσεις για τους εξαρτημένους κρατούμενους και όχι αυτό που γίνεται τώρα στα καταστήματα που οι κρατούμενοι περιμένουν πως και τι τον νοσοκόμο να τους δώσει απλά τα χάπια τους χωρίς να υπάρχει μέριμνα σταδιακού περιορισμού με την κατάλληλη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. 
 Επιτέλους θα πρέπει να λειτουργήσει για τον σκοπό που δημιουργήθηκε και όχι να απαξιωθούν η καλύτερα να χαραμισθούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

4) Πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των κρατουμένων στα Καταστήματα καθότι το υπάρχον σύστημα τοποθέτησης σε εργασία έχει ως αποτέλεσμα οι κρατούμενοι για να μπορέσουν να εργαστούν για τρεις μήνες και στην συνέχεια για να ξαναεργαστούν μέχρι να έρθει η σειρά τους, κάνουν μαύρα μάτια.
 Επίσης θα πρέπει να αυξηθεί ο ευεργετικός υπολογισμός των εργαζόμενων κρατουμένων καθώς και για γενική συντήρηση καταστημάτων (επιδιορθώσεις, βάψιμο ακτινών κλπ) να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας έκτακτων συνεργείων επί ορισμένης χρονικής διάρκειας και όχι να τρέχουμε δαπανώντας μεγαλύτερα χρηματικά ποσά σε ιδιώτες όταν η εικόνα του καταστήματος είναι εικόνα διάλυσης.
 Η εργασία των κρατουμένων έχει ευεργετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην μείωση της ποινής τους αλλά και στην ψυχολογία τους καθώς και στην εν γένει εικόνα τους στην Φυλακή.

5) Εναλλακτικοί τρόποι ποινής, κοινωφελή εργασία για κρατούμενους που το αδίκημα τους δεν είναι τόσο σοβαρό.

6) Την επιμονή μας για μεταφορά των αλλοδαπών κρατουμένων στην χώρα τους ώστε να εκτίσουν την ποινή τους εκεί, γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να ατονήσει το ενδιαφέρον της Ηγεσίας στο ζήτημα αυτό.

 Σωστές ή λάθος αυτές είναι οι προτάσεις μου, αξιολογήστετες.-

                             
                                      Κωστελέτος Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

my Banner

Η δημιουργία του ιστολογίου αυτού είναι ανεξάρτητο από κομματικές γραμμές και προσταγές με λόγο και αντίλογο που σκοπό έχει την ενημέρωση σε ότι αφορά το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας καθώς και συμβάντων γενικά στα καταστήματα κράτησης.

Οι κοινωνικοπολιτικές τοποθετήσεις μπορούν επίσης ελεύθερα να αναρτώνται χωρίς απαραίτητα να υιοθετούνται καθώς εκφράζουν αυτόν που υπογράφει τα άρθρα.

(10/1/2011)

Προσπάθεια εισαγωγής κινητών